simpleSAMLphp login


Földtudományok

Roncsolásmentes elektromos anyagvizsgálati eljárások és eszközök fejlesztése

Kulcsszavak: műszerfejlesztés; impedancia, mérési módszer fejlesztése; méréstechnikai műszaki problémák megoldása, anyag összetétel vizsgálat, inhomogén anyagok mérése

A kutatási téma speciális elektromos, roncsolásmentes anyagvizsgálati eljárások teljes spektrumát foglalja magában, különös tekintettel koncentrálva a műszer-, módszer-, valamint a méréskiértékelő algoritmusok fejlesztésére.

magyar

Közúton történő ellátás térbeli szerkezetének racionalizációja

Kulcsszavak: térinformatika, közlekedésszervezés, racioalizáció, szoftver

A know-how a GRASS térinformatikai rendszerre épülő eljárás, ponttal reprezentálható, úthálózattal összekötött objektumok közötti időtávolság meghatározására. A megoldás alkalmas annak meghatározására, hogy egyes pontokból mennyi idő alatt érhetők el kiválasztott másik pontok (valós helyszínek) úgy, hogy az úthálózat minősége, kapacitása, a rajta elérhető sebesség szabadon paraméterezhető. Az egyes pontokhoz külön-külön tetszőleges mennyiségű specifikus adat rendelhető, amelyek révén a pontok jelentősége, kiinduló, közbenső, illetve végpontként való szerepeltetése szabadon módosítható.

Hidrológiai, geomorfológiai és geológiai jelenségek természethű modellezése

Kulcsszavak: geoinformatika, geomorfológia, hidrológia, geológia modellezés, digitalazálás

A PTE TTK Földrajzi Intézet kutatói által kifejlesztett terepasztal célja, hogy a természetben végbemenő hidrológiai, geomorfológiai és geológiai sztochasztikus jelenségek a valósághoz leginkább hűen modellezhetőek legyenek, valamint, hogy a számítógépes modellek verifikációja az eszköz segítségével leképezhető legyen. Ezt szolgálják a programozott rendszerbe kapcsolt billentő és emelőszerkezetek, amelyek hosszú időskálájú folyamatok futtatására is alkalmasak. A modellező rendszer része egy sztereografikus kiértékelő rendszert, amely nyolc fényképezőgép segítségével, percenként 60 felvételt készítve teljes számítógépes domborzati elemzést tesz lehetővé.

magyar

Oldalak

Feliratkozás RSS - Földtudományok csatornájára