Siker az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) innovációs versenyén

Dr. Hantz Péter (tudományos főmunkatárs, PTE Biofizikai Intézet) csapata harmadik díjat nyert az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Food Jumpstarter versenyének döntőjében.

A rigai versenyben általuk kifejlesztett termékkel, a FiberBio szeletekkel vettek részt. A termék korunk rostszegény táplálkozásából is eredeztethető, járványszerű betegségek (elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint) megelőzésében és tüneteinek enyhítésében játszhat majd szerepet.

A díjazott kolozsvári startup, a Fibervar Kft. a gyümölcs és zöldséglevek, valamint a növényi olajok préselése során visszamaradó rostok feldolgozását tűzte ki célul. A technológia, amelyet a dr. Hantz Péter (PTE ÁOK Biofizikai Intézet) által vezetett csapat kidolgozott, lehetővé teszi, hogy egészséges és ízletes, magas rost- és alacsony cukortartalmú termékek készüljenek a kipréselt alma, murok (sárgarépa), cékla és kendermag rostokból.