Új immunizációs platformok fejlesztése

Kulcsszavak: immunizáció, vakcina, biotechnológia, COVID-19

Az általunk kifejlesztett speciális immunizációs platformok segítségével magas hatékonyságú, célorientált vakcinák fejlesztésére nyílik lehetőség. Ezzel az új megoldással a kórokozók extrém rövid, ugyanakkor a fertőzés szempontjából kiemelten fontos szakaszait használhatjuk vakcinafejlesztésre. Ilyen rövid fehérjeszakaszokkal eddig lehetetlen volt megfelelő immunreakciót kiváltani, így az új vakcinák által kialakult immunválasz sokkal specifikusabb, ezáltal hatékonyabb lehet. Az eddigi kísérleteink bizonyították, hogy az új platformokhoz kapcsolt 9–24 darab aminosavnyi vírusantigén szakaszok megfelelő epitópspecifikus, szelektív immunválaszt indukálnak a kísérleti állatokban. A SARS-CoV-2 tüskefehérje ellen termelt immunglobulin titter mértéke, valamint a vírus-neutralizáló antitestek hatékonysága összemérhető az mRNS alapú COVID-vakcinával oltott állatok vérében megjelenő immunglobulinokéval. Az új fejlesztésű vakcina-jelöltek legfontosabb verseny-előnyeit az alábbiakban foglaljuk össze:

1.            Célzott immunválasz érhető el azzal, hogy kizárólag a releváns vírusszakaszokhoz kapcsolódó információt tartalmazza, azaz hatékonyabban biztosítja a vírusneutralizáció és T-sejtes immunválasz, memóriasejt-kialakítás lehetőségét.

2.            Jelentősen bővíthető a kombinálhatóság (Mozaik-vakcina), a különböző vírusepitópokkal szerelt vakcinációs platformok külön-külön egységes, polimer-felületté szerelődnek, azaz egyszerre akár több mutációval szemben is tud védettséget biztosítani.

3.            Széles körűen modulálható: a TFR123 platform mind peptid-, mind liposzóma-, mind DNS-vektor- és mRNS-vakcinává is alakítható.

4.            A platformok segítségével megnyílhat a lehetőség, hogy az immunrendszer elől rejtőzködő tumor sejtek immunreaktívvá, immunogénné váljanak, megteremtve ezáltal a személyre szabott tumor immunterápia alapjait.

Alkalmazhatóság

Az új immunizációs platformok hatékonyan segíthetnek az új, és a már jól ismert kórokozók elleni védelemben, valamint valós alternatívát nyújthatnak a rákos elváltozásokkal szembeni küzdelemben.

Innováció Fejlesztési szint
TRL4 – A koncepció kísérleti igazolása
Innováció Iparjogvédelmi státusz
Folyamatban magyar és PCT szabadalmi eljárás.
Innováció Tudományterület

KAPCSOLAT

Czibók Balázs

innováció menedzser
+36 30 925 5619