Szabadalmaztatott egyetemi találmány a májzsírosodás korai stádiumú kimutatására

A Pécsi Tudományegyetemen számos, a hétköznapi ember számára nem is mindig kézzelfogható, ugyanakkor az egészség megőrzése szempontjából kulcsfontosságú kutatás zajlik. Ennek ékes példája a nem alkoholos eredetű májzsírosodás korai felimerésének kutatása – mivel a betegség különböző intenzitással, de minden negyedik embert érinti.

A nem alkoholos eredetű zsírmáj betegség (NAFLD) a felnőtt lakosság minimum 25%-t érinti, mely komoly szív- és érrendszeri kockázattal jár. Az NAFLD progresszív változata májzsugorhoz, illetve májból kiinduló rosszindulatú daganatos betegséghez vezet. Jelenleg az NAFLD kezelésére az egyedüli megoldás az életmódváltás. Emiatt a betegség minél korábbi kimutathatósága, majd az életmódváltásból származó változások követése kiemelt jelentőségű. A betegség fontosságát jelzi az is, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 2016-ban az NAFLD-re fordított költség elérte a 100 milliárd dollárt.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetében működő Anyagcsere Szabályozás és Bioimpedancia Kutatócsoport korábbi egyetemi szabadalomra alapozva egy olyan új típusú, non-invaziv vizsgálati módszert fejlesztett ki, amely képes a korai stádiumú májzsírosodás illetve a májfibrózis kimutatására. Az alkalmazott anyagvizsgálati eljárás speciális, nagy precizitású impedancia mérési, adatgyűjtési és adatfeldolgozási eljárásokat foglal magában. A bioimpedancia egy olyan anyagjellemző, ami az anyag fizikai tulajdonságain túl a kémiai jellemzők változására is ad információt. 

A csapat kutatómunkájának legfontosabb eredményeit azok a prototípusok jelentik, amik már sikeresen és a világon egyedülálló precizitással képesek a fent leírt jellemzők mérésére. A már kész mérőeszköz a nemzetközi piacokon beszerezhető eszközökkel szemben alacsony frekvencián is képes nagy precizitású mérésekre, mellyel a májzsír meghatározása mellett a májfibrózissal kapcsolatban is megbízható eredményt biztosíthat. Az eszköz hordozhatósága, illetve a mérőműszerrel együtt fejlesztett értékelő szoftver adottságai jelentős előnyt biztosítanak a piaci vetélytársakkal szemben. Fejlesztések eredményeként olyan termék kerülhet a piacra, amely a lakossági szűrővizsgálatok közé beépíthetővé teszi a májzsírosodás vizsgálatát, s vele a szűrés háziorvosi vagy szakorvosi rendelőben elvégezhető.

A fejlesztésben két céges partner is közreműködik. Az NWM Kft. kutatói spin-off cégként olyan támogatási lehetőségek felkutatásában vesz részt (pl. EIT Health), melyek segítséget nyújtanak a prototípus továbbfejlesztésében, piacosításában. A Technoplast Kft. pedig az aktuális prototípus formatervét és mintapéldányát készítette el. A Technoplast a piacra jutás további lépéseiben is részt kíván venni szakmai tapasztalatuk, kapcsolatrendszerük és gyártói kapacitás biztosításával. A projekt sikerében meghatározó szerepe volt a PTE Kancelláriáján működő Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központ munkatársainak is a szabadalmaztatási eljárás lefolytatása és a fejlesztéshez szükséges pénzügyi források biztosítása terén.