Egészséges és környezettudatos innovatív üdítők a Yuva Kft. és a PTE együttműködésével

Ha azt gondolnánk, hogy a szörpök és üdítőitalok piacán már nem lehet újat mutatni a ma emberének, hát tévedünk. Kiváló példa erre a hidasi székhelyű Yuva Kft termékpalettája. A cég a piacon már elérhető hagyományos kiszerelésű FruttaMax termékcsalád mellett olyan fejlesztésben gondolkodik, ahol ásványvizes palackra csavarható kupakba sűrített granulátum felhasználásával bárhol és bármikor előállíthatjuk a saját ízlésünknek megfelelő üdítőitalokat. A fejlesztésben a cég partnere a Pécsi Tudományegyetem. 

A hagyományos és prémium szörpök, üdítőitalok gyártásával, egyedi fejlesztésű ételízesítő szószokkal és cseppekkel, sőt ugyancsak saját márkás maláta italokkal (SÖRP) a piacon jelen lévő Yuva Kft egy kis baranyai faluban Hidason végzi tevékenységét.

Egy olyan vállalkozásról van szó, ahol az innovációnak és az új ötleteknek helye és tere van. A 2004-ben családi vállalkozásként indult Kft piaca a folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhetően 2005 óta bővül, amit termékválasztékuk szélesítésével értek el. Céljuk minőségi és egyedi termékek fejlesztése a piaci kereslet elvárásainak megfelelően. Az általuk gyártott FruttaMax termékcsalád egyedülálló a hazai és külföldi szörppiacon mind csomagolását, mind beltartalmi tulajdonságait tekintve. A termékek magas gyümölcstartalommal (50%) és kedvező hígítási aránnyal készülnek (1:23), s a termékfejlesztéskor kiemelt szerepet kapott a környezet-tudatos gondolkodás.

E gondolat adta meg annak az újabb ötletnek is a kereteit, hogy a boltokban elérhető ásványvizes palackok felhasználásával a fiataloktól az idősekig bárki, bárhol elkészíthesse saját üdítőitalát mindössze egy kupak felhasználásával.

Hogy hogyan? Nos az ötlet alapja, hogy a piacon megvásárolható és belga szabadalommal védett kupakba (b.cap) szörp sűrítményt préselnek, mely a boltokban kapható ásványvizes palackra csavarható és összerázás után azonnal fogyasztható. Az elképzelések szerint saját fejlesztésű, többször felhasználható – esetleg visszaváltható – termék előállítása a cél, ami így praktikusan többféle ízben is gyártható és a fogyasztó által saját kezűleg elkészíthető. A Mini Twister fantázia névre keresztelt termékek alkalmasak gyerekek számára iskolába, kirándulásra, utazásra, de akár repülőn is, ahol cél a súlycsökkentés. Az így kialakított különböző ízekben elérhető podok kis helyen elférnek és könnyedén szállíthatók.

A termékfejlesztésben a Pécsi Tudományegyetemnek két irányban is jutott szerep. Egyrészről a Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet munkatársainak támogatásával sor került egy por alakú termékcsalád kifejlesztésére, ahol a magas gyümölcstartalmú szörpalapot szilárd halmazállapotú, könnyen porítható formába hozták. Ennek során olyan iparilag is hatékonyan használható technikákat teszteltek, mint a fagyasztva szárítás, porlasztva szárítás, film bepárlás és a vákuum bepárlás. Ezek közül kiválasztásra került a laboratóriumi körülmények között leghatékonyabb technológia és elvégezésre került annak ipari méretre történő tesztelése is. A technológiai lépések meghatározása után vizsgálatok történtek a termékek élettani és orvosbiológiai hatásainak kimutatására is. A projekt során a multivitamin szörpök mellett por alakú sport ital és tea fejlesztésére is sor került.

A másik irány a hordozó eszköznek, azaz a kupaknak a továbbfejlesztése, hogy az a napjainkban hazánkban, de a világ más tájain is forgalomban lévő különféle csavarmenettel rendelkező ásványvizes palackokra biztonsággal illeszthető legyen. Ezzel ugyanis kitágítható a kupak felhasználási területe, s bővíthető az elérhető piacok sora. A fejlesztést a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja végzi majd. A partnerek felkutatásában és a projekt sikerében kulcs szerepe volt a PTE Kancelláriáján működő Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központ (KTTK) munkatársainak.