Biomedical Engineering Program

Kulcsszavak: 3D nyomtatás, biomedical engineering, prototípus fejlesztés, potenciális orvostudományi termékek

A Pécsi Tudományegyetemen 2016 óta több, interdiszciplináris tematikájú projekt indult meg sikeresen elnyert pályázati támogatásokból. A fejlesztési és kutatási projektek szakmai szempontból történő összehangolása a kezdetek óta fontos szempont volt, ennek tematikáját mindvégig a mérnöki-orvostudományi határterületek biztosították, a projekteket átfogóan a "Biomedical Engineering Koncepció"-ként említhetjük.

Kutatócsoportjaink számost orvostechnikai és egészségügyi szimulációs termék prototípus-fejlesztésében vettek részt az elmúlt évek során. A következőkben bemutatott potenciális termékfejlesztési projektek szellemi tulajdona a PTE-t, illetve az ehhez köthető spin-off vállalatokat illeti.

  • Bőrvarró párna.  A fejlesztés célja olyan magas valósághűséggel bíró, modulárisan és akár egyedi igények szerint gyártható termékcsalád kialakítása, mely lehetőséget ad az egészségügyi felsőoktatás graduális és posztgraduális szintjein a sebészeti készségek hatékony oktatására. A termékek paraméterei – a valós anatómiai viszonyokat utánozva – változtathatók, így a vastagság, szín, rugalmasság széles skálán mozoghat biztosítva az élethű körülményket.
  • Csont modellek. A csont modellek szerepe kettős. Egyrészt használhatók demonstrációs célokra, anatómia oktatásnál, illetve törött állapotban traumatológiai esetbemutatásra. Emellett komplett csontegyesítési eljárások szimulálása is megvalósítható a kétkomponensű kialakításnak köszönhetően.
  • Szív modellek. Anatómiai demonstrációs célokra készített modelltervezet. Emellett a termék tovább fejlesztésével lehetőség van intervenciós kardiológiai beavatkozásokat szimuláló eszköz készítésére, mely KFI projekt jelenleg is zajlik.
  • Ember Arm protézis fejlesztés. 3D nyomtatási technológiával készített, intelligens, Myoelektromosan vezérelt felső végtagi protézis. A funkcionális prototípus rendelkezésre áll, sikeresen lezajlottak az előzetes önkéntes tesztelések. Jelenleg a második körös befektetés előrehaladott tárgyalási szakasza zajlik
Kutatócsoport
PTE 3D központ

KAPCSOLAT

Czibók Balázs

innováció menedzser
+36 30 925 5619