Új horizontok a rákgyógyításban

Új horizontok a rákgyógyításban
2023.10.24.
Czibók Balázs

Még mindig a rákos megbetegedések adják a magyar egészségügy előtt álló kihívások egy jelentős hányadát. A Pécsi Tudományegyetem kutatói olyan eszközt fejlesztenek, amely segítségével lehetővé válik az úgynevezett hadronterápia könnyebb hozzáférhetősége a páciensek számára. Ez a viszonylag új kezelési lehetőség számtalan életet menthet meg, illetve növelheti a betegek életminőségét is.

Hadronterápia: új lehetőségek a sugárkezelésekben

A rák legyőzésére irányuló erőfeszítések sok esetben már bíztató eredményekhez vezettek, hiszen jelentősen növekedett ezen kórok kezelhetősége, sok esetben pedig a teljes gyógyulás is elérhetővé vált. A folyamatos fejlődés és az új kezelési lehetőségek felkutatása nem állt meg a különböző sugárterápiák területén sem. Fontos, hogy a gyógyítóknak egyre több eszköz álljon a rendelkezésére, amikor azt mérlegelik, hogy a beteg orvosi szükségleteit miképp tudják a legjobban kielégíteni.

A Pécsett is fokozott figyelemmel kísért hadronterápia egy viszonylag új kezelési módszer. Az eljárás lényege, hogy egy nagy energiájú készülék segítségével nagysebességű részecskékkel célzottan bombázzák a rákos szövetet, így pusztítva el azt. Természetesen sugárterápiák már régóta léteznek, ám ezeknek megvannak a maguk hátrányai és korlátai. Az új terápiás eljárás egyik nagy előnye, hogy a mélyen fekvő vagy a kritikus helyeken lévő daganatok elérésére és elpusztítására is alkalmas ez a módszer, ráadásul felesleges károkozás nélkül is. Lehetővé vált műthetetlen helyen lévő daganatok “megközelítése” is. Ez némileg szemben áll a régebbi sugárterápiák képességeivel, amelyekkel kevésbé lehetett csak a kiválasztott és rákos területekre célozni és alkalmazásuk során egészséges szervek is rendre sérülhettek.

A hadronterápia olyan nagy sebességű ionokat alkalmaz, amelyet az orvosok képesek a környező szövetek roncsolása nélkül egy-egy pontra fókuszálni. Kihasználják az összefoglalóan hadronoknak nevezett részecskék fizikai tulajdonságait, amelyek lehetővé teszik a milliméternél is pontosabb célzást - természetesen mindezt az előzetesen elkészített CT-felvételek segítségével.

A technológiának azonban még vannak hátrányai is, amelyeket a pécsi egyetem kutatói kapcsolódó szabadalmaikkal megkíséreltek kijavítani.

Pécsi innováció az elérhetőbb gyógymódért

Jellemző és ismert probléma volt a hadronterápia alapját képező forrás mérete és műszaki összetettsége. Ezek a jellemzők a kórházi vagy más kezelési helyre történő telepítés és a felhasználás során is kihívásokat okoznak. Összetett és nagyméretű készülékről lévén szó (hiszen nemritkán 80 méter hosszú részecskegyorsítóval van felszerelve az eszköz) a fenntartása jellemzően drága, karbantartásigénye pedig nagy, nem is beszélve még a szakértő kiszolgálásról sem.

A Pécsi Tudományegyetem kutatói régóta élen járnak extrém nagy energiájú sugárforrások fejlesztésében, egyik fő célkitűzésük pedig a hadronterápiára alkalmas nagyenregiájú THz forrás létrehozása volt. A területhez kapcsolódó szabadalmaik segítségével kedvezően változhat és még szélesebb körben terjedhet el ez a sokaknak magát a reményt jelentő terápiás módszer.

Kutatóink által elért eredmények közé tartozik a hadronterápiában használt iongyorsító méretének jelentős csökkentése, így az jóval könnyebben adaptálható eltérő klinikai környezetekbe. Ezekkel az innovációkkal párhuzamosan természetesen csökken a telepítés és a fenntartás költsége is: hosszú távon ez a technológia egyre szélesebb elterjedését, végső soron pedig egyre több gyógyult pácienst jelent. 

A Pécsi Tudományegyetem kutatói továbbra is fontos munkát végeznek és új alkalmazási lehetőségek után kutatnak az anyag-, az élet- és az orvostudományok területén is.

Megosztom:
Hasonló témájú írások: