Térkép másképp: műholdradaros adatfeldolgozás

Térkép másképp: műholdradaros adatfeldolgozás
2023.11.02.
Czibók Balázs

Az asztali számítógépek alkalmazásai indították el, majd az okostelefonok vitték tovább a tájékozódási és térképészeti világforradalmat. Ma már alig lehet találni olyat, akinek a zsebében ne lenne ott a Föld bolygó teljes és pontos műholdas térképe. A PTE kutatói most ezt a technológiát fejlesztették tovább.

Térképforradalom

Az okostelefonokról is elérhető térképek olyan lehetőségeket kínálnak az egyes felhasználóknak, amelyek akárcsak másfél évtizeddel ezelőtt is nehezen lettek volna elképzelhetőek. A Pécsi Tudományegyetem munkatársai azonban ezt a horizontot is tovább tágították új műholdradaros adatfeldolgozó módszerük segítségével.

A zsebünkben is lapuló térképek széles körben használt műholdradaros technológián alapulnak, amely elképesztő részletességű képeket eredményez. Ha ezeket a képeket a megfelelő szoftverekkel elemzik, akkor még hasznosabb és szerteágazóbb információkhoz jutnak a kutatók - így a felhasználási területek is egyre szélesebbé válnak.

Pécsi innováció

A PTE tudósai ezt a fejlett műholdradaros technológiát ötvözték a szuperszámítógépek új lehetőségeivel. Több tudományág együttműködésében az úgynevezett big data (komplex, nagyméretű adathalmaz) méretű információfolyamokat ezekkel a fejlett számítógépekkel és a kutatók által írt saját algoritmusokkal dolgozzák fel és teszik adaptálhatóvá számos területen. Ez a hihetetlenül gyors és fejlett elemzőkapacitás számtalan lehetőséget tartogat.

Sokoldalú technológia

Ilyen a területhasználati kutatásokban való részvétel, amely nagyon fontos, akár várostervezésről, akár környezetvédelemről van szó: a pécsi technológia vitális információkat képes szolgáltatni a felhasználóknak. Segítségével a lehető leghatékonyabban, a közösségek és a természet érdekeit is figyelembe véve alapozhatóak meg fontos döntések.

Ugyanígy nagyobb hatékonysággal monitorozhatóak a földfelszín változásai - ezeknek a megfigyeléséhez sokszor szinte valós időben kell vizsgálódni, hiszen az időjárás és a geológiai folyamatok (nem is beszélve a markáns emberi tevékenységről) villámgyorsan képesek alakítani a felszínt. Ez különösen fontos a katasztrófák megelőzésében, vagy az éppen történő folyamatok felismerésében és értékelésében.

A pécsi innováció felhasználási területei közé tartozik a mezőgazdaság is, hiszen a 21. században ez a gazdasági tevékenység is a lehető legmodernebb eszközöket igényli a sikerességhez mind hardver, mind szoftver szinten. A gazdáknak ez az új szolgáltatás segítséget jelenthet földterületeik hatékonyabb kihasználásához, ezáltal a termés és a bevételek növeléséhez.

Nagyon fontos a felszínborítás megfigyelése és monitorozása, majd összevetése régebbi térképészeti felmérésekkel. Ez olyan, időben hosszan történő, de a jelenre állandóan ható folyamat, amely kihat településeinkre és az azokat körülvevő termőterületekre, erdőkre vagy a természetnek átengedett részekre. A pécsi fejlesztéssel lehetővé válik a beépítettség vagy egyéb változások aprólékos tér- és időbeli megfigyelése is.

Mindenből a leghatékonyabbat

A Pécsi Tudományegyetem kutatóinak szabadalma a csúcstechnológiák ötvözését is jelenti. A sokféle, nagy felbontású műholdképek és műholdradar-felvételek önmagukban is értékesek, de szuperszámítógépes elemzéssel támogatva és az alkalmazott matematika legújabb vívmányait is felhasználva egészen új szintre emelik a térinformatikát. Ráadásul ez az új vívmány nemcsak pontosabb és alaposabb, hanem gyorsabb is, mint elődei.

A legnagyobb előny azonban mégis a testreszabhatóság és a rendkívül széles alkalmazhatóság: ügyfélfüggő, hogy milyen igények kielégítésére állítható szolgálatba ez az abszolút 21. századi technológia.

Megosztom:
Hasonló témájú írások: