Mozgás: egy személyre szabott sikerélmény

Mozgás: egy személyre szabott sikerélmény
2023.10.17.
Czibók Balázs

Dilemmák között

Nem egy szülő szembesül iskolai vagy egyéb környezetben azzal a kérdéssel, hogy gyermekét milyen sportág edzéseire irassa be. Természetesen fontos szerepet játszik a gyermek személyes vágya és a szülő elérhető kapacitása. További nem elhanyagolható faktor a család célja a gyermek sporttevékenységével, de ugyanígy lehetnek messzebbre vezető megfontolások is, úgy mint a potenciális tehetség és ennek a lehető legjobb kiaknázása.

Nyilvánvaló, hogy a mozgás önmagában is számtalan pozitív hatással rendelkezik, de ha sikerül a gyermek adottságainak és érdeklődésének megfelelő sportot választani, akkor az további sikereket, sőt, akár profi sportolói karriert is eredményezhet. Ráadásul egy jó választás esetén a későbbi lemorzsolódás és motivációvesztés esélye is a töredékére csökken - ergo nagyobb eséllyel térül meg a befektetett energia és idő.

Mindebben nagy felelőssége van a szülőnek, a testnevelés tanárnak és az egyes sportok edzőinek is. Ám a döntés, de még a tanácsadás sem mindig egyszerű - a pécsi sportantropometriai méréscsomag ezeket tudja személyre szabottan megkönnyíteni.

A jövőbe pillantva

A sportantropometria az emberi test méreteit, fizikai jellemzőit vizsgálja és ezeket helyezi az egyes sportágak kontextusába. Keresi az adott mozgásformában sikeres és jellemző alkatot, testösszetételt (izom-zsír arányt) és csontszerkezetet, de figyelembe veszi a várható testtömeget is.

A PTE kutatói egy olyan úttörő mérési csomagot fejlesztettek ki, amely képes megmondani a gyermekkorú sportoló felnőttkori magasságát, biológiai fejlettségét és testösszetételét is. A módszer segítségével szinte láthatóvá válik a jövő, amelynek fényében a család és az edzők a gyermek érdekét leginkább szolgáló döntéseket hozhatják meg a sportágválasztás során.

Mindezen jövőbeli, nagy pontosságú előrejelzések fényében sokkal nyilvánvalóbb lehet a válasz arra a kérdésre, hogy mit sportoljon a gyermek, vagyis miben fejezze ki sikeresen önmagát, fejlessze veleszületett tehetségét.

Komplex szolgáltatás

A méréscsomagot a pécsi kutatók úgy alkották meg, hogy a sportegyesületek és edzők hasznára váljon - ennek érdekében törekedtek a munkafolyamatok praktikus lerövidítésére és az egyes lépések hatékony automatizálására, de hangsúlyos volt a mérési és számítási pontosság növelése is.

A szolgáltatásnak része ezen felül továbbképző kurzusok tartása a sportszakembereknek és sportantropológiai felmérőszolgáltatás sportegyesületek, szülők számára. Az egész rendszer egy komplex sportantropológiai csomag: biztosítja mérőeszközöket, a szoftveres háttér-továbbképzést és tanácsadást is azoknak sportegyesületeknek, akik igénybe veszik a szolgáltatást.

Az egész összetett, innovatív vizsgálati folyamat a gyermek (vagyis a jelen- és a jövőbeli) sportoló érdekeit hivatott szolgálni, hogy később kiteljesedhessen, örömet és sportsikereket érjen el olyan sportágban, amelyre testi adottságai is hivatottá teszik.

A sportantropometriai szolgáltatások imázsfilmjét ide kattintva tekinthetik meg, míg a kapcsolódó one-pager a K+F+I szolgáltatások között olvasható.

Megosztom:
Hasonló témájú írások: