Mesterséges intelligencia alapú gyógyszerfelismerő rendszer

Mesterséges intelligencia alapú gyógyszerfelismerő rendszer
2024.08.01.
Czibók Balázs

Oldalunk olvasóinak már ismerős lehet dr. Ashraf Amir Reza neve, és a téma, ugyanis idén tavasszal, PTE Kutatói Innovációs Díjat nyert fejlesztésével.

De miről is van szó valójában? Ez egy olyan mesterséges intelligencia alapú rendszer, amely, felismeri a különböző gyógyszereket. Akár két, külsőleg nagyon hasonló – de mégis különböző kapszulát is képes megkülönböztetni. Ez azért fontos, mert így csökkenthető annak kockázata, hogy a beteg rossz gyógyszert kap. Az ötlet kidolgozásakor elsődleges cél volt, hogy a rendszer segítse a kórházi személyzet munkáját, és csökkentse az esetleges hibázás lehetőségét.

Honnan az ötlet? Egyre több tudományág próbálja valamilyen módon alkalmazni a mesterséges intelligenciát. Korábban is voltak próbálkozások a gyógyszeriparban, de eddig nem sokan jártak sikerrel. Nehéz ugyanis egy olyan modellt létrehozni, ami teljes biztonsággal tudna azonosítani, akár több tízezer különböző gyógyszert.
dr. Ashraf elsősorban csak a klinikai környezetben való alkalmazásra koncentrált, így jelentősen lecsökkent az alkalmazott gyógyszerek köre, amelyeket jóval egyszerűbb betáplálni a rendszerbe.
Az alkalmazás első, kezdetleges változata 10 gyógyszer felismerésére volt képes, amiből kiderült, hogy az elképzelés megvalósítható. Ezt követték a további fejlesztések.

Nem is kellett sokat várni az első sikerre, ugyanis az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetségének (EAHP) 2022-es bécsi konferenciáján rögtön díjat kapott az ötlet, akkor még csak absztrakt változata. Ez a pozitív fogadtatás lelkesítette dr. Ashraf-ot és csapatát, így a következő lépés az algoritmus továbbfejlesztése volt. A fejlesztésnek köszönhetően megháromszorozódott a rendszer által ismert gyógyszerek száma. Illetve elkészült egy mobil alkalmazás is, amelyet már Pécsett, Kaposváron, és Komlón is teszteltek.
A sikerek után megjelent egy publikáció is a találmányról, az Artificial Intelligence in Medicine szakmai folyóiratban. Ezt pedig követte, a PTE Innovációs díj.

A sikerek továbbra sem maradtak el, hiszen a találmány megvalósításra 10 millió forintot nyertek a Dr. Jakab Ferenc Proof of Concept (PoC) pályázat keretein belül.

„A 10 milliós forrás dr. Ashraf Amir Reza reményei szerint lehetővé teszi, hogy egyrészt az alkalmazás saját hardvert kaphasson integrált kamerarendszerrel a teljesítmény javítása érdekében, másrészt a modell további képzése, finomhangolása révén közelebb kerüljön a gyakorlati alkalmazhatósághoz.

Minderre a tervek szerint 18 hónap áll rendelkezésre, és ezután jöhet a lehetséges ipari, szakmai partnerek felkutatása. Dr. Ashraf Amir Reza azonban már az eddig megtett úttal is nagyon elégedett.”

Megosztom:
Hasonló témájú írások: