Dr. Hantz Péter (tudományos főmunkatárs, PTE Biofizikai Intézet) csapata harmadik díjat nyert az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Food Jumpstarter versenyének döntőjében.
A rigai versenyben általuk kifejlesztett termékkel, a FiberBio szeletekkel vettek részt. A termék korunk rostszegény táplálkozásából is eredeztethető, járványszerű betegségek (elhízás, cukorbetegség, magas koleszterinszint) megelőzésében és tüneteinek enyhítésében játszhat majd szerepet.
A díjazott kolozsvári startup, a Fibervar Kft. a gyümölcs és zöldséglevek, valamint a növényi olajok préselése során visszamaradó rostok feldolgozását tűzte ki célul. A technológia, amelyet a dr. Hantz Péter (PTE ÁOK Biofizikai Intézet) által vezetett csapat kidolgozott, lehetővé teszi, hogy egészséges és ízletes, magas rost- és alacsony cukortartalmú termékek készüljenek a kipréselt alma, murok (sárgarépa), cékla és kendermag rostokból.
Pécsi Tudományegyetem | Kancellária | Informatikai és Innovációs Igazgatóság 2021.