Kénhidrogén szenzor in vivo mérésekhez

A kénhidrogén (H2S) a környezeti levegőben gyakran előforduló toxikus gáz, vízben, vagy egyéb oldatokban, testnedvekben oldott hidrogén-szulfid gáz detektálására alkalmas, vásárolható szenzorok nem állnak rendelkezésre. A hidrogén-szulfidról egyre inkább ismert, hogy fontos a szív-érrendszeri és idegrendszeri jelző molekula. Az utóbbi időben a kénhidrogén fiziológia és biokémia hatásának vizsgálata az érdeklődés középpontjába került és detektálása fontossá vált a kénhidrogén terápiás hasznosítása miatt is.

A találmány szerinti megoldás egy termálvízben és modell állaton végzett in vívo, bőr alatti kísérletekhez, sík elrendezésű szelektív elektród, amely a rendelkezésre álló pH=5.5-7,4 tartományban stabilan működik. Az elektród biokompatibilis polimerre épített sokrétegű elektrokémiai szenzor. Az oldatból a H2S számára áteresztő membránon keresztül jut a szenzor munkaelektródjához közeli rétegbe, ahol elektrokémiai reakció játszódik le. A reakcióban résztvevő anyag mennyiségére áramintenzitás változás jellemző érték. 
Jelen megoldás esetében megfelelő, a hidrogén-szulfiddal gyors, kvantitatív reakcióban reagáló elektrokémiailag reverzibilis anyagból készített speciális, szerkezető elektrokatalizátort használunk. A katalizátort a nano méter tartományba eső méretű, alkalmas anyagból készült gyöngyök felületén immobilizált formában kerül alkalmazásra. Ez a megoldás biztosítja, hogy a hidrogén-szulfidnak a membránon átjutó teljes mennyisége a membrán belső oldalán átalakul. A technológia működik, a prototípus sikeresen le lett tesztelve. A magyar használati mintaoltalom megadásra került.

Potenciális felhasználási területek:

  • testnedvben közvetlen mérés
  • termálvizek kénhidrogén tartalmának meghatározása
  • borok kénhidrogén tartalmának mérése
  • biológiai közegek kénhidrogén tartalmának meghatározása

Kulcsszavak: kénhidrogén, szenzorika, in vivo mérés

Innováció Fejlesztési szint
TRL5
Innováció Iparjogvédelmi státusz
Megadott használati mintaoltalom.

KAPCSOLAT

Orosz Dániel

kutatás-fejlesztési és innovációs menedzser
+36 30 296 5309