Ember Arm - felsővégtagi myoelektronikus protézis

A Pécsi Tudományegyetem egyik legígéretesebb és legújabb spin-off cége a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjában működő Pro-Limb Ortopédtechnikai Kft.. A vállalkozás egy egyetemi szellemi termék hasznosítására, továbbfejlesztésére és piacra vitelére jött létre. Alapítói a PTE vállalkozó kedvű kutatói a baranyai központú gyógyászati segédeszköz gyártó cég, a Corvus-Med Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A Pro-Limb Kft. fejlesztése egy felsővégtagi myoelektronikus protézis, az Ember Arm. A myoelektronikus  protézisek összetett megoldást nyújtanak a végtagi amputáción átesett páciensek számára, a protézisek felhasználói a megmaradt izmokkal tudnak a művégtag belsejében lévő szenzoroknak jelet adni. A protézisben lévő EMG szenzorok felmérik és rögzítik a bőrfelületen az izommozgás által gerjesztett jeleket, majd a jelek a protézis mozgató elektronikájához kerülnek továbbításra.

A jelenleg beszerezhető hasonló elvű bionikus művégtagok használatának neuralgikus pontja a személyre szabhatóságuk. Az izomjelek mindig egyediek, miközben az eszközök mozgáskészlete behatárolt. A felhasználóknak hosszú időbe kerül megtanulniuk együtt élni a protézissel, elsajátítaniuk, hogy milyen fajta, és milyen erejű izomjelek váltják ki a protézis mozgató elektronikájából a kívánt hatást. Az Ember Arm fejlesztői megfordították a felhasználói logikát. A 3D nyomtatással előállított minden egyes felhasználó számára külön személyre szabható idomú  ’váz’ fejlesztésével párhuzamosan folyik egy mesterséges intelligencia által vezérelt tanuló szoftver megalkotása. A szoftver vezérletével a protézis tanulja meg a felhasználója mozdulatait.  Megakadályozandó a protézis elhagyást, a fejlesztők  mobilapplikációval segítik az eszköz használatának begyakorlását. Az applikáció akár virtuális valóságban is játszható lesz, elősegítendő a gyakorlás életszerűségét.     

A protézis előnyei közé tartozik a más, hasonló eszközöknél alacsonyabb súlya, és a protézis kézrészének különleges technológiájú, egyénileg mozgatható ujjai is. Az ujjak végén található szenzorok segítségével a felhasználó olyan taktilis (tapintási) és helyzeti információkhoz jut, amely    lehetővé teszi a természeteshez közelítő érzékelést.

Pro-Limb csapata a termékfejlesztés mellett a vállalkozás felépítésére is nagy gondot fordít. Korábban már sikerült plusz inkubációs szakértelmet és befektetői tőkét is bevonni, és most is folyamatosan tárgyalnak reménybeli befektetőikkel, és az engedélyező, irányító hatóságokkal. A termék jövőbeli árát úgy pozícionáljak, hogy lényegesen alacsonyabb legyen a jelenleg kapható hasonló működési elvű protéziseknél, és terveik szerint tb-támogatás is igényelhető lesz rá.

A cég számára biztos hátteret jelent a Pécsi Tudományegyetem. A csapat tagjai közül többen az egyetem különböző intézményeinek az oktatói, kutatói, másrészt a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ felszereltsége és kialakítása nagymértékben elősegíti a fejlesztési munkát. A spin-off léttel együtt járó jogi és munkaügyi nehézségek megoldásában, az egyetemi szellemi tulajdon hasznosításba vételének az ügyintézésében az elsődleges segítséget a PTE Kancelláriáján működő Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Központ (KTTK) nyújtotta számukra.