Hidrológiai, geomorfológiai és geológiai jelenségek természethű modellezése

Kulcsszavak: geoinformatika, geomorfológia, hidrológia, geológia modellezés, digitalazálás

Manapság számítógépes geoinformatika modellekkel próbálják megjósolni a természetben végbemenő hidrológiai, geomorfológiai és geológiai sztochasztikus jelenségeket, amik nagyon nagy számítás igényűek és a kapott eredmények megbízhatósága kérdéses. 

A PTE TTK Földrajzi Intézet kutatói által kifejlesztett terepasztal célja, hogy a természetben végbemenő hidrológiai, geomorfológiai és geológiai sztochasztikus jelenségek a valósághoz leginkább hűen modellezhetőek legyenek, valamint, hogy a számítógépes modellek verifikációja az eszköz segítségével leképezhető legyen. Ezt szolgálják a programozott rendszerbe kapcsolt billentő és emelőszerkezetek, amelyek hosszú időskálájú folyamatok futtatására is alkalmasak. A modellező rendszer része egy sztereografikus kiértékelő rendszert, amely nyolc fényképezőgép segítségével, percenként 60 felvételt készítve teljes számítógépes domborzati elemzést tesz lehetővé.

A terepasztal többek között alkalmas fizikai kisminta-modellekben az árterek geomorfológiai fejlődését, árvízi események hatását bemutatni. Szemcseméret alapján színezett anyagokkal modellezve, azonnal vizuálisan is értékelhető a szállított anyagok ülepedési rendszere és szállítási útvonala. Lehetséges olyan geológia események futtatása, vagy rekonstruálása, ahol a vetődés, feltolódás, vagy oldalirányú nyírás szerepet játszik a a felszínfejlődésben.

Tudományterület/Science Field: 
Kutatócsoport/Research Team: 
Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék
KAPCSOLAT
Orosz Dániel
☎ 06302965309
orosz.daniel@pte.hu