Stroma-dependens egér B-sejt limfoma sejtvonal

KAPCSOLAT
Orosz Dániel
☎ 06302965309
orosz.daniel@pte.hu
Tudományterület/Science Field: 
Leírás/Description: 

A sikeresen tenyésztett sejtvonal alkalmas a limfoid-mieloid átalakulás és a B-sejtes daganatok mikrokörnyezetének in vitro vizsgálatára. A daganat in vitro túlélését lehetővé tevő faktorok azonosításra végzett vizsgálatok alapján később a humán daganatok potenciális célpontjai, így terápiás lehetőségei is vizsgálhatóvá, szűrhetővé válhatnak. 
Laboratóriumi eszközként elképzelhető olyan kit kialakítása, amely a sejteket és tenyésztésükhöz szükséges közegeket tartalmazza, illetve későbbi eredmények ismeretében a vizsgálati célnak megfelelően összetétele változtatható.
A tenyésztett sejtekkel kialakítható olyan, in vivo vizsgálatra alkalmas állatmodell is, amelyben vizsgálható például a tumorsejtek vándorlása, a sejtek megtelepedése a különböző szervekben, a follikuláris limfómák mikrokörnyezetet átalakító tulajdonságai, a makrofágok tumorprogresszióban betöltött szerepe. In vivo modellezhetők a különböző szövetekben megjelenő, B-sejt-eredetű follikuláris limfómák, amennyiben sikerül a különböző szövetekben propagálni a tumort (pl. a hasi nyirokcsomók esetén ez már meg is valósult). Ezen munka folytatásához rendelkezésre állnak a feltételek: a feltalálók többféle szövetbe is tudnak sejteket oltani, a daganat kialakul. Mivel elsősorban azon szövetekben tudnak modellezni, amelyek a labor szakterületéhez tartoznak; más szövetben, pl. idegszövetben ez elvben szintén lehetséges, de a gyakorlati megvalósításhoz több idő és esetleg együttműködő partner kellene. Az állatmodell alkalmas lehet a különböző szövetekben megjelenő tumorok és a tumorprogresszió terápiájában alkalmazható anyagok és eljárások tesztelésére.

Fejlesztési szint/Development level: 
TRL3
Iparjogvédelmi státusz/IP Status: 
A szellemi termék iparjogvédelmi státusza jelenleg egy megadott magyar nemzeti szabadalmat, és nemzetközi (ún. PCT) eljárásból indított jelenleg is folyamatban lévő, USA és európai regionális eljárást foglal magában.