Abszcizinsav alkalmazása különböző oxidatív stresszhez köthető kórképek prevenciójában és kezelésében

KAPCSOLAT
Nagyréti József
☎ +36303138965
nagyreti.jozsef@pte.hu
Leírás/Description: 

A szellemi termék az abszcizinsav (abscisic acid; ABA), egy természetesen előforduló molekula alkalmazását írja le ischemiás emberi és állati kórképek prevenciójában és kezelésében. Az alkalmazási terület: a műtéti reperfúziós károsodás, reanimációhoz köthető oxidatív károsodások, illetve krónikus és akut gyulladási folyamatok kezelése, melyek a PPARϒ szignálúthoz köthetők. Mivel az artériás érmegbetegedések népegészségügyi jelentősége rendkívül hangsúlyos, ezért az abszcizinsav, mint iszkémia/reperfúziós károsodás kivédésére szolgáló gyógyszer, komoly tudományos és piaci érdeklődésre tart számot.

Eddigi állatkísérletek szerint az ABA képes megelőzni az ischemiás/reperfúziós károsodásokat. A reperfúzióval párhuzamosan, vagy azt megelőzően adagolt ABA csökkenti a szövetkárosodás mértékét. Az ABA egyedülálló a PPARϒ agonisták között, hiszen egyrészt a szövetekben természetes módon is előfordul, másrészt nem közvetlenül kötődik a PPARϒ sejtmagi receptor ligandkötő helyéhez, ezért eleget tesz az új PPARϒ agonistákkal szemben támasztott követelményeknek.

A cél az, hogy az egészségügyben azon belül is a keringési zavar következtében kialakult betegségek és szövődmények kezelésénél lehessen használni. A piac mérete nagy, mert a kimutatások szerint a negyven éves férfiak kétharmadánál, nőknél pedig a felénél van esélye arra, hogy a hátralévő életében keringési zavar következtében megbetegedjen.

Fejlesztési szint/Development level: 
TRL4
Iparjogvédelmi státusz/IP Status: 
Patent nr.:3179995 - "Methods and materials for reducing ischemia-reperfusion injury" Németországban, Magyaro.-on,, Egyesült Királyságban, Franciao.-ban a szabadalom megadva, USA bejelentés folyamatban.