Spin-off vállalkozás

A Kutatási és Technológia-transzfer Osztály feladatai közé tartozik az egyetemi spin-off cégek támogatása.  

De mi is a spin-off? 

Definíciószerűen a spin-off egyetemi vagy közfinanszírozású (non-profit) kutatóhely fejlesztési eredményeinek piaci hasznosítására létrehozott vállalkozás. Az ily módon „kipörgő” spin-off vállalkozásban érdekeltek az egyetem vagy kutatóintézet kutatói és általában egy külső menedzsment, amely az új termékre vagy eljárásra alapuló céget működteti.[1]

Spin-off lehet bármilyen olyan új cég,

- amelyet közfinanszírozású intézmény, vagy egyetem alkalmazottja alapított.

- amely technológiáját egyetemtől, vagy más közfinanszírozású kutatóintézettől nyerte licenc-eljárás keretében.

- amelyben egyetem, vagy más nemzeti kutató laboratórium tőkerészesedéssel vesz részt.

- amelyet közfinanszírozású kutatóintézet alapított.[2]       


kis spin-off történelem

Ugyan egyetemekről „kipörgő” vállalkozásokra már a XIX. század végén is találni példát, és a 1920-as években alapított Wisconsin Alumni Research Foundation már technológia transzfer folyamatot látott el, de a modern egyetemi spin off megszületése a Stanford University Office of Technology Licensing-hez és alapítójához, Niels Reimershez köthető. Reimers az egyetemi tudományos eredmények megszokott módú hasznosításának minimális jövedelmezőségét észlelve a hasznosítási tevékenységet az alapokról változtatta meg. Az új aktív, marketingeszkötöket alkalmazó technológia transzfer tevékenység egy évtizeden belül bődületes eredményekkel járt.  A 'Method of synthesizing a musical sound ' c.szabadalom (feltaláló John M. Chowning) és a 'Process for producing biologically functional molecular chimeras' c. szabadalom (feltalálók Stanley N. Cohen, Herbert W. Boyer) a szabadalmi védettség ideje alatt dollár százmilliókba mérhető jövedelmet biztosított a licencbe adó egyetemnek.                 

Magyarországon az 2004. évi CXXXIV. törvény (a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról) indította be az egyetemeken az intézményesítet kutatáshasznosítást, többek között a hasznosító vállalkozások alapításának engedélyezésével. 


Egy spin-off cég alapítása és működtetése három szereplő kooperációját igényli, szükség van hozzá egy hasznosítható kutatási eredménnyel rendelkező kutatóra, a technológia transzfert felügyelő és lefolytató irodára és a vállalkozói tevékenységet vezető menedzsmentre. Mindhárom tevékenység egyformán fontos, egymástól eltérő gondolkodásmódot és szaktudást tételez fel, ezért általában ezeket a tevékenységeket három különböző személy vagy intézmény látja el.    

A kutatók számára spin-off cég alapítása az egyik legjobb módszer arra, hogy a tudományos eredményüket vállalkozói profittá konvertálják. Ugyanakkor külső vállalkozóknak is érdemes megkeresniük a modern technológia transzfert használó tudományos központokat, hiszen akár közös vállalkozás indításával, akár licencia segítségével a legmodernebb kutatási eredményeket hasznosíthatják.  

A Pécsi Tudományegyetem spin-off vállalkozásairól itt tájékozódhat.

A Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Osztály más tevékenységeiről pedig itt.


[2] OECD "Analytical Report on High-tech Spin-offs", Paris, 2000 c.