Sikertörténetek

MOOW RUMEN BOLUS – pH mérésre alkalmas marhabendő szonda

A Cubilog Kft., a Moow.farm Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Kémiai Intézetének közös munkája eredményeképpen került kidolgozásra egy forradalmi megoldás, melynek célja a szarvasmarha bendő pH értékének és a savtartalmának folyamatos és megbízható mérése.

Humeltis Kft. - 3D tüdőszövet

A Humeltis Kft egy nemrég alakult biotech „spin-off„ vállalat, amely biológiai folyamatokat, betegségek kialakulását és progresszióját tanulmányozza a disztális tüdőben. A PTE innovatív és szabadalmaztatott technológiájával háromdimenziós (3D) tüdő szövetekkel szolgálják a gyógyszer és biotechnológiai fejlesztéseket, illetve akadémiai partnereiket segítik az emberi terápiában alkalmazható terápiás szerek  kidolgozásában.

A cégről: Alapítva: 2014. március Spin-off cég a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Wnt jelátviteli kutatócsoportjából Alapító: Prof. Dr. Pongrácz Judit Erzsébet

Profil: háromdimenziós humán tüdőszövet modell alkalmazása a gyógyszerkutatásban és -fejlesztésben

Szellemi termékei: szabadalmak, know-how

A cég alapításában részt vett az Biggeorge’s-NV Equity I. Kockázati Tőkealap

www.humeltis.com

Humeltis Kft. a Pécsi Tudományegyetem spin-off cége, mely az alapító, Prof. Pongrácz Judit által kifejlesztett és az Egyetem által szabadalmaztatott háromdimenziós humán tüdőszövet modell előállítására és alkalmazására épül. Humeltis technológiájának alapja egy olyan unikális, háromdimenziós humán tüdőszövet modell, mely a piacon jelenleg elérhető sejtkultúrás (in vitro) és élő kísérleti állatokon végzett (in vivo) gyógyszertesztelési eljárásoknál nagyobb hatásfokkal modellezi a humán tüdő működését. A technológia felhasználási területe elsősorban a gyógyszerkutatás és –fejlesztés, ahol a Társaság gyógyszerjelölt molekulák hatékonysági és toxikológiai vizsgálatával kapcsolatos szolgáltatásokat végez. A gyógyszerjelölt molekulák humán klinikai tesztelésekor fellépő toxikológiai és hatásossággal kapcsolatos kockázatait redukálja a Humeltis szolgáltatása, így jelentősen javíthatja a preklinikai és klinikai programok sikerességét. A modell a személyre szabott gyógyítás területén is ígéretesen felhasználható.