Sikeres nemzetközi kutatási együttműködés a PTE - SZKK Molekuláris Farmakológiai Kutatócsoportja és a Bogomolets Nemzeti Orvostudományi Egyetem közt

Sikeres nemzetközi kutatási együttműködés a PTE - SZKK Molekuláris Farmakológiai Kutatócsoportja és a Bogomolets Nemzeti Orvostudományi Egyetem közt

Beküldte: Orosz Dániel
nemzetközi kutatási együttműködés

2017 június 30-án Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna egyetemi tanár, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont tudományos igazgatója és a Molekuláris Farmakológiai Kutatócsoport vezetője a  PTE Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Osztályának munkatársával és a kijevi Bogomolets Nemzeti Orvostudományi Egyetem Fogászati Orvosi Központjának, a Fogorvostudományi Karának és a Posztgraduális Oktatási Intézetének kutatóival közös megbeszélést tartott a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban. Az ötfős ukrán delegációt Prof. Dr. A.V. Kopchak, a Bogomolets Nemzeti Orvostudományi Egyetem Fogászati Orvosi Központjának igazgatója vezette. A megbeszélés a Bogomolets Nemzeti Orvostudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem közötti tudományos együttműködési megállapodás keretében valósult meg.
 
A két egyetem közös kutatási projektet folytat a csontszövet reparatív regenerációs folyamatainak microCT módszerrel való kutatása területén. A kutatás a háromdimenziós képalkotás modern módszereire, különösen mikro-számítógépes tomográfiára alapul. 
A látogatás során a tudományos együttműködési megállapodás alapján létrejövő K+F megállapodás véglegesítését követően Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna bemutatót tartott az ukrán kollégáknak a Szentágothai Kutatóközpontban rendelkezésre álló modern laboratóriumi kutatóeszközökről, tájékoztatta őket azok használati protokolljáról, majd a magyar és ukrán kollegák Kiss Tamás kutató közreműködésével diszkussziót folytattak a projekt előző szakaszában kapott eredményekről.