Lerakták a Magnus Aircraft pécsi repülőgépgyárának alapkövét

Lerakták a Magnus Aircraft pécsi repülőgépgyárának alapkövét

Beküldte: czibok
hazai együttműködés

2017. augusztus 28-án a Pécs-Pogányi repülőtér mellett, a repülőnapra időzítetten került sor a magyar tulajdonú Magnus Aircraft beruházásával összefüggő alapkőletételre. Mint az korábban a híradásokból már napvilágot látott, a kecskeméti cég a gyár építését szeptemberben kezdi meg, mely a következő másfél év során elkészül.
A Magnus Aircraft benzines és elektromos kisrepülőgépeket készít. A magyar cég Kínából is kap támogatást, valamint a Siemens-szel is együttműködésben áll. A gyártóbázisban már sorozatgyártásban készülő repülőket az USA-ba és Kínába is exportálják majd.
Magnus Aircraft gépeinek egyik különlegessége az anyaga: a kompozit technológia drágább, ugyanakkor jóval könnyebb gépeket lehet belőle készíteni, mint a hagyományos fémalapú megoldásokkal. Nem szokványos a meghajtás sem: a robbanómotoros Fusion 212 ugyanis nem kerozinnal, hanem a jóval olcsóbb 95-ös benzinnel megy, míg az eFusion teljesen elektromos hajtású. Utóbbi jelenleg fél órát tud a levegőben tölteni, ennek folyamatos növelése a cég célja.
A beruházás azért is nagy jelentőségű, mert amellett, hogy tervezetten legalább 105 munkahelyet hoz létre, olyan kutatás-fejlesztési igényeket is támaszt, mely további szereplőket vonzhat be a fejlesztésekbe. Ennek jegyében kerül sor a Pécsi Tudományegyetem és a Magnus Aircraft közötti együttműködési megállapodás közeljövőben esedékes aláírására, melynek célja a társaság által igényelt képzések elindítása mellett az egyetem tudásbázisára támaszkodva közös fejlesztések megvalósítása.