Elkezdődött a SCOBE Projekt

Elkezdődött a SCOBE Projekt

Beküldte: Orosz Dániel

Kezdetét vette a SCOBE (Stratégiai partnerség, üzleti és oktatási intézmények közötti együttműködés a szakképzés és az oktatás keretében) rövidítéssel illetett Erasmus Plus program által finanszírozott projekt. Magyarország számos oktatási intézménye segít a projekt terjesztésében, köztük a Pécsi Tudományegyetem is, melynek következtében az intézmény honlapján is megjelenik majd a SCOBE keretén belül megvalósult oktatócsomaghoz való ingyenes hozzáférés.
A SCOBE projektet a zaragozai Vea Qualitas koordinálja (Spanyolország), a többi partner pedig Franciaországot, Görögországot, Máltát, Magyarországot és az Egyesült Királyságot képviseli. A projekt időtartama a 2017.szeptember 1. és a 2019. augusztus 30. közé eső 24 hónap.
 A projekt kick-off találkozójára 2017. november 30-án és december 1-jén Zaragozában, Spanyolországban került sor, ahol a koordinátorok látták vendégül a partnereket. A találkozó célja az volt, hogy a partnerek személyesen is megismerkedhessenek egymással, bemutathassák szervezeteiket és megvitassák a SCOBE projekthez kapcsolódó teendőket.
A projekt fő célja egy olyan, korszerű és hagyományos elemeket ötvöző oktatóprogram létrehozása, amely a megújuló energia iparban dolgozó embereket célozza meg.  Az program során létrehozandó oktatócsomag a SCOBE Toolkit segítségével juttat majd közel 3 millió, a szélenergia területén dolgozó embert munkához.  A speciális képzésben részt vevő célcsoportok olyan hallgatók lesznek, akik jelenleg diákok és a megújuló energia területén szeretnének majd elhelyezkedni vagy már a megújuló energia ágazatban dolgozó felnőttek, akik nyitottak új készségek elsajátítására.  A diákok gyakorlati képzésben részesülnek majd, a felnőtt tanulókkal pedig a legújabb technológiákat fogják megtanítani. Legalább 60 diák és 30 felnőtt vesz majd részt a képzésben. Az elvárt és egyben biztosított készségek az alábbiak:
-        A regionális fejlesztés dinamikus illeszkedését támogató  SMART
-        PERMEVET – középiskolai végzettséget követő kiegészítő képzés
-        RESKILL – a megújuló energiához köthető szakmák átképzése
-        SOLARIS PLUS – Innovatív moduláris szakképzés a megújuló energia szakemberei számára
Mindezek a készségek elérhetőek és elsajátíthatóak lesznek (www.scobeproject.eu) a SCOBE eszköztár készlet segítségével.
 
A programban résztvevő szervezetek:
-        Vea Qualitas, S. L.(Spanyolország)
-        GMI AERO SAS (Franciaország)
-        MEDITERRANEAN AGRONOMIC INSTITUTE OF CHANIA (Görögország)
-        ACROSSLIMITS Kft. (Málta)
-        Accentuate (North East) Limited (Egyesült Királyság)
-        SolarTech Nonprofit Kft., ArchEnerg Klaszter (Magyarország)